Przedstawiamy Pelicana – Jamajczyka, który praktycznie zaprezentuje na festiwalu smaki oryginalnej jamajskiej kuchni.
Pelican’s Jamaican Food Workshop – czyli jak smakuje Jamajka?
Trudno o drugie takie miejsce na ziemi, gdzie kuchnia jest tak mocno związana z kulturą, jak na Jamajce. To znacznie więcej, niż tylko dostarczanie pożywienia. Jedzenie wyznacza tam styl życia, poglądy religijne i filozoficzne, bo jest kopalnią energii do życia, tańca i muzyki. O tym wszystkim opowie na Reggae na Piaskach oryginalny jamajski kucharz, muzyk i artysta w jednym: Pelican, który poprowadzi również warsztaty z gotowania jamajskich potraw.
Pelican urodził się w St Mary na Jamajce, ale jeszcze jako nastolatek przeniósł się do Kingston. Tam próbował swoich sił w przemyśle muzycznym jako producent, autor piosenek, muzyk sesyjny i wokalista. Pracował fizycznie, jako rzeźnik, a jednocześnie nagrywał z wieloma znanymi muzykami. Ma swój udział w produkcji takich gwiazd, jak Half Pint, Gregory Issacs, President Brown, Capelton, Sizzla, Anthony B, czy Jah Mason.
Występował jako wokalista na najwiekszych europejskich festiwalach, jak Summerjam. W 2010 roku zawitał również na Reggae na Piaskach z grupą artystów z Amsterdamu.
Jednak to nie muzyka stała sie jego spodobem na życie. Równocześnie z karierą muzyczną Pelican rozwijał swój biznes gastronomiczny. Z czasem stał się ekspertem i specjalistą od jamajskiej kuchni. Jego profesjonalny zestaw do przygotowywania i podawania jamajskich potraw pojawia sie regularnie na festiwalach, na których występował kiedyś, jako muzyk.
Jeśli więc chcecie poznać, jak smakuje ackee, calaloo, dowiedzieć co można zrobić ze świeżymi owocami mango, czy avocado, to Pelican jest najlepszą osobą do tego. Na Reggae na Piaskach będzie miał swoje wielkie stoisko z oryginalnymi jamajskimi potrawami oraz poprowadzi warsztaty z ich przyrządzania. Sprawdzimy, jak smakuje Jamajka !